Παράσταση διαμαρτυρίας στην Π.Δ.Ε.

Μυτιλήνη 22/05/2013

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα μέτρα επίταξης των εκπαιδευτικών

Πραγματοποιήθηκε εχθές Τρίτη 21/5 παράσταση του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου και συναδέλφων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ως διαμαρτυρία για τα έγγραφα και τις πρακτικές με τα οποία υλοποιούνται τα μέτρα της επίταξης των εκπαιδευτικών (παρουσιολόγια, πρόσκληση διευθυντών για παρουσία όλων των εκπαιδευτικών στα σχολεία κ.λπ.). Στην παράσταση διαμαρτυρίας ήταν παρούσες από το Δ.Σ. οι παρατάξεις της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας, της Αγωνιστικής Παρέμβασης και της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ/ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Καταγγείλαμε τα μέτρα αυτά με το σκεπτικό ότι επιβάλλουν ένα κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας στα σχολεία και ότι έχουν εκδικητική διάθεση απέναντι στον κλάδο εξαιτίας της αντίστασής του στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Θεωρούμε ότι αντικειμενικά δεν συντρέχουν λόγοι υλοποίησης μέτρων επίταξης, αφού η απεργία του κλάδου έχει ανασταλεί. Ζητήσαμε τη δέσμευση της περιφερειακής Διευθύντριας ότι θα δώσει οδηγίες στον προϊστάμενο- και άρα και στους διευθυντές- για «χαλάρωση» των μέτρων σε μια προοπτική και τυπικής άρσης της επιστράτευσης. Το ίδιο ζητήσαμε και για τους εργαζόμενους στα γραφεία της ΔΔΕ και της ΠΔΕ για τους οποίους εφαρμόζεται παρουσιολόγιο.

Καταγγέλθηκε επίσης το γεγονός ότι εμφανίστηκε σε ορισμένα Λύκεια-εξεταστικά κέντρα τις δύο πρώτες ημέρες των πανελλαδικών Διευθυντής σχολικής μονάδας ως «επιτηρητής» για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Θεωρούμε την ενέργεια αυτή παράνομη τυπικά και ανεπίτρεπτη δεοντολογικά, αφού υπονομεύει το κύρος της ορισμένης από τη ΔΔΕ Λυκειακής Επιτροπής, προσβάλλει την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και εγκαθιδρύει λογικές «επιτήρησης» και χαφιεδισμού. Η Διευθύντρια παραδέχτηκε ότι ήταν μια δική της πρωτοβουλία στα πλαίσια των ενεργειών της για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, παραδέχτηκε ότι η πρωτοβουλία αυτή ήταν εκτός νομικού πλαισίου και ότι η ίδια δεν είχε δώσει οδηγίες για είσοδο του «ελεγκτή» μέσα στη σχολική μονάδα αφού αυτό δεν επιτρέπεται σε κανέναν.

Για τα δύο παραπάνω ζητήματα, η Διευθύντρια δεσμεύτηκε ότι, επειδή δεν μπορεί εκδώσει γραπτή εγκύκλιο που να αναιρεί την υπουργική, θα δώσει οδηγίες στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας να «χαλαρώσει» τα μέτρα επίταξης τόσο για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία όσο και για το προσωπικό των γραφείων, καθώς και ότι ο «εξωτερικός έλεγχος» των Λυκειακών Επιτροπών δεν θα συνεχιστεί.

Εκτιμούμε πως, καθώς η παραπάνω παρέμβαση δεν θα γίνει εγγράφως, υπάρχει ο κίνδυνος να εξακολουθήσουν ορισμένοι διευθυντές να υλοποιούν τα αρχικά μέτρα, γι’ αυτό τους καλούμε κι εμείς να μην συμβάλλουν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο στον εξευτελισμό του κύρους και της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών. Καλούμε Διευθυντές και εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν την Ε.Λ.Μ.Ε. εφόσον συνεχιστούν τα φαινόμενα αυτά και προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες, καταρχάς για να αρθεί ο μπαμπούλας της επιστράτευσης.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν στην παράσταση και από το κείμενο της προηγούμενης (20/5) του ΔΣ της Ε.Λ.Μ.Ε. (τεχνητές υπεραριθμίες και πλεονάσματα, συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων) η Ε.Λ.Μ.Ε. δεν πήρε πειστικές απαντήσεις και έμειναν ανοιχτά. Όσον αφορά την κατάργηση των οργανικών θέσεων στην Α/θμια επαναλήφθηκε από την Δ/ντρια η πρότασή της προς το Υπουργείο για κατάργηση περίπου 40 οργανικών θέσεων. Επισημαίνουμε την ανάγκη εγρήγορσης όλων των συναδέλφων γιατί η αύξηση ωραρίου που ψηφίστηκε θα φέρει άμεσα δεκάδες εκπαιδευτικούς στο νησί και χιλιάδες πανελλαδικά στο φάσμα της υποχρεωτικής μετάθεσης ή και της απόλυσης.

 

ΚΑΤΩ η επιστράτευση!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

To Δ.Σ.                                 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: