ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ

Για μια ακόμη χρονιά η ΔΔΕ Λέσβου επέλεξε να αναπαράγει λογικές ευνοιοκρατίας και ημετεροκρατίας στο ζήτημα του ορισμού των λυκειακών επιτροπών των εξετάσεων και των επιτηρητών.

Πρώτον, αναφέρουμε το –προφανώς μεθοδευμένα- θολό τοπίο μέσα στο οποίο γίνονται οι επιλογές των ΛΕΕ και δεύτερον, σε σχέση με τους επιτηρητές, το ότι δεν ζητήθηκε από τους συναδέλφους δήλωση σειράς προτίμησης, αντίθετα με ότι συνέβη σε όλη την Ελλάδα και το ότι συνέβαινε πάντα και στη Λέσβο.

Αποτέλεσμα είναι να ορίζονται επιτηρητές (δουλειά σχεδόν «απλήρωτη») συνάδελφοι, νεότεροι κατά κανόνα και συνήθως αναπληρωτές, οι οποίοι υποχρεώνονται να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της κατοικίας τους με προσωπικά τους έξοδα, την ίδια στιγμή που άλλοι εκπαιδευτικοί είτε απαλλάσσονται από τη διαδικασία των εξετάσεων και λαμβάνουν ουσιαστικά αρκετές άγραφες ημέρες άδεια από την υπηρεσία είτε ορίζονται επιτηρητές σε εξεταστικά κοντά στον τόπο διαμονής τους και για λιγότερες επιτηρήσεις σε πλήρως στελεχωμένα εξεταστικά κέντρα!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ενός καταλόγου, που βέβαια δεν τελειώνει στα όρια μίας ανακοίνωσης: υποχρεώνονται εκπαιδευτικοί από το ΓΕΛ Πλωμαρίου να πάνε στην Καλλονή για να κάνουν επιτήρηση, άλλοι να πάνε από το Πλωμάρι στην Πέτρα, άλλοι  χωρίς όχημα στην Άντισσα! Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την προνομιακή μεταχείριση κάποιων εκπαιδευτικών εις βάρος άλλων οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν και τη βενζίνη ακόμα για να μετακινηθούν σε άλλα μέρη του νησιού. Να το πούμε κι αλλιώς: το όλο σύστημα είναι εντελώς ανορθολογικό και επιτρέπει γι’ αυτό την αναπαραγωγή εκδοχών πελατειακών μηχανισμών και ευνοιοκρατίας. Αν με τον τρόπο αυτό διαχειρίζονται σήμερα οι ιθύνοντες μια απλή διαδικασία, όπως αυτή των επιτροπών των εξετάσεων ή της επιλογής επιτηρητών, δεν θέλουμε να φανταστούμε πώς θα διαχειριστούν αύριο την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών…

Σε σχετικά ερωτήματα συναδέλφων, αλγεινή εντύπωση προκαλούν απαντήσεις του τύπου: « δύο μήνες κάθεστε, μην παραπονιέστε» από άτομα τοποθετημένα σε κομβικές θέσεις για τη λειτουργία της εκπαιδευτικής πραγματικότητας∙ απόψεις που δυστυχώς χρεώνονται στη διεύθυνση και την ταυτίζουν με σαπιοκάναλα τύπου «Σκάι», απαράδεκτες πάντως σε κάθε περίπτωση όταν εκφράζονται από συναδέλφους.

Απαράδεκτη και η θέση της Διευθύντριας Περιφερειακής Εκπαίδευσης, στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, που θεωρεί ότι για την υπηρεσία δεν έχει σημασία ο τόπος κατοικίας του εκπαιδευτικού, παρά μόνο η τοποθέτηση (προσπαθώντας να δικαιολογήσει το ότι συνάδελφος που υπηρετεί στο Πλωμάρι και διαμένει στη Μυτιλήνη καλείται να επιτηρήσει στην…Καλλονή). Στην περίπτωση των οδοιπορικών γιατί δεν ισχύει το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται ανάλογα μόνο με το που δουλεύουν αλλά και με το που μένουν;

Ζητούμενο δεν είναι να απαλλαγούν αυτοί που πιστεύουμε εμείς εις βάρος άλλων. Ζητούμενο είναι να απασχοληθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί στη διαδικασία των πανελλαδικών, μειώνοντας έτσι και τον φόρτο και τις ευθύνες των υπολοίπων, να ληφθεί μέριμνα για τις λιγότερες δυνατές μετακινήσεις, να εξασφαλίσει η Διοίκηση άμεσα τις αμοιβές- τουλάχιστον τα οδοιπορικά- ώστε να μην βάζουν οι εκπαιδευτικοί από την τσέπη τους τις βενζίνες, να δοθεί στην ΕΛΜΕ –ή έστω να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης- η πλήρης λίστα των Λυκειακών Επιτροπών και των επιτηρητών ώστε να υπάρχει έλεγχος για το ποσοστό ανανέωσης αλλά και για να βρίσκονται στη διάθεση όσων συναδέλφων θεωρούν ότι αδικήθηκαν.

Μυτιλήνη, 10-6-2020

Σχολιάστε