Μαθητικός διαγωνισμός αφίσας με θέμα: «Ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία»

Image

Η ΕΛΜΕ Λέσβου, στα πλαίσια της απόφασής της για ανάπτυξη αντιφασιστικών δράσεων, διοργανώνει Παλλεσβιακό Σχολικό Διαγωνισμό – Έκθεση Αφίσας που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων και των Λυκείων του νησιού με τίτλο «Ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία».

Η οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα που αυτή δημιουργεί αποτέλεσε στον τόπο μας άριστο υπόστρωμα για την επανεμφάνιση σκοταδιστικών αντιλήψεων, την έξαρση φαινομένων ρατσιστικής βίας, την ανάπτυξη νεοναζιστικών μορφωμάτων και την υιοθέτηση από μερίδα της κοινωνίας φασιστικών πρακτικών.

Ο λειτουργηματικός χαρακτήρας των εκπαιδευτικών επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών από το σωματείο μας για την ανάδειξη της νοσηρής αυτής εκδοχής της κοινωνίας. Η δημιουργικότητα και το ασυμβίβαστο της μαθητικής ναιολαίας μπορούν να καταδείξουν τις αντιφάσεις αυτών την αντικοινωνικών θέσεων και να τις απομονώσουν τόσο στο χωνευτήρι ιδεών που λέγεται σχολείο όσο και έξω από αυτό.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αδράξουν την ευκαιρία και να πάρουν πρωτοβουλίες για την ενεργό συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών στο διαγωνισμό-έκθεση αφίσας της ΕΛΜΕ, τόσο με σχετικές συζητήσεις όσο και με παροχή βοήθειας σε τεχνικό επίπεδο.

Όροι συμμετοχής:

1) Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ της Λέσβου.

2) Το έργο πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην έχει πάρει μέρος σε άλλο διαγωνισμό.

3) Το έργο θα έχει δημιουργηθεί με την επίβλεψη εκπαιδευτικών του σχολείου.

4) Το έργο μπορεί να είναι είτε ατομικό είτε ομαδικό.

 

Προδιαγραφές αφίσας:   Προτεινόμενο μέγεθος: 70Χ60 cm – Τεχνοτροπία: Ελεύθερη

  • Το μέγεθος μπορεί να είναι διαφορετικό από το προτεινόμενο.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτοιμα μέσα: φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, ή περιοδικών, καθώς και παλιά χαρτιά, που θα αποτελούν μέσο πρωτότυπης έκφρασης για ένα τελικό αποτέλεσμα.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσα: φωτογραφικές μηχανές, ηλεκτρονικοί υπολγιστές κλπ. Σε αυτή την περίπτωση επιθυμητή είναι η αποστολή του τελικού αποτελέσματος και σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Το έργο θα είναι δισδιάστατο και δεν θα είναι τοποθετημένο σε πλαίσιο.
  • Το έργο θα έχει τίτλο, δηλαδή ένα επικοινωνιακό μήνυμα.

 

Προδιαγραφές φακέλου: Ο φάκελος πρέπει εκτός από το έργο, να περιέχει απαραίτητα συμπληρωμένη την συνημμένη αίτηση συμμετοχής, με όλα τα ονόματα των μαθητών και των μαθητριών που δούλεψαν για τη δημιουργία της αφίσας.

Κριτήρια επιλογής των έργων που θα βραβευθούν θα είναι η σχέση με το θέμα, η πρωτοτυπία, η πρωτοτυπία του τίτλου, το χρώμα, η τεχνική, η ικανότητα μετάδοσης του μηνύματος ώστε να ευαισθητοποιήσει το κοινό με στόχο την αποδόμηση των φασιστικών ιδεολογημάτων και την αποτροπή φασιστικών δράσεων.

Η προθεσμία υποβολής των έργων λήγει στις 10 Νοεμβρίου 2012. Τα έργα μπορούν να παραδοθούν στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ (κατόπιν συνενόησης με e-mail: elmelesvou@gmail.com ή στα τηλέφωνα που βρίσκονται στο ιστολόγιο http://elmeles.blogspot.gr/) ή να αποσταλούν ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

ΕΛΜΕ Λέσβου, Χρυσομαλλούσας 31Β,

Μυτιλήνη 811 00

Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από ομάδα εκπαιδευτικών (Eικαστικών, Γραφιστικής και εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ Λέσβου). Ως πρώτα βραβεία ορίζονται από μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και ένα βιβλίο (για ένα έργο μαθητών Γυμνασίου και ένα μαθητών Λυκείου), ενώ θα βραβευτούν και άλλες τέσσερις ομάδες (δύο Γυμνασίου και δύο Λυκείου) με αντίστοιχο αριθμό βιβλίων. Η βράβευση είναι, ως εκ τούτου, καθαρά συμβολική. Οι βραβευμένες αφίσες θα αποτελέσουν το υλικό για την κεντρική αφίσα και το ημερολόγιο της ΕΛΜΕ Λέσβου.

Όλα τα έργα θα εκτεθούν σε χώρο και χρόνο που θα προσδιοριστεί σε επόμενη ανακοίνωση. Σε περίπτωση στενότητας χώρου, στο χώρο της έκθεσης θα παρουσιαστούν έως τρία έργα από κάθε σχολείο, τα οποία θα προκύψουν με εσωτερική διαδικασία επιλογής του εκάστοτε σχολείου με ευθύνη του συλλόγου διδασκόντων και των μαθητικών συμβουλίων. Διευκρινίζουμε ότι οι δικαιούχοι των έργων θα μπορούν να παραλάβουν τα έργα τους μετά το τέλος της έκθεσης.

Ακολουθεί η αίτηση συμμετοχής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: