Ενημερωτικό για τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου με τον προϊστάμενο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7/10 συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ με τον Δ/ντή Δ.Ε.  κ. Β. Κοντάρα και τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Π. Μανιάτη, μετά από αίτημα του ΔΣ, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Αναλυτικότερα:

Κενά-πλεονάσματα-διαθέσεις-υπεραριθμίες-οδοιπορικά

Ο κ. Κοντάρας απέδωσε την καθυστέρηση και τα λάθη που παρατηρήθηκαν τον Σεπτέμβρη στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών τόσο στην μεγάλη καθυστέρηση του Υπουργείου να κάνει τις αποσπάσεις όσο και στα- εκούσια ή ακούσια- λάθη των Διευθυντών στα στοιχεία που τους είχαν ζητηθεί.Όσον αφορά τα κενά, στη Γενική Παιδεία υπάρχουν, σύμφωνα με τον προϊστάμενο, ελάχιστα κενά και όχι στις βασικές ειδικότητες, ενώ πάρα πολλά κενά υπάρχουν στην Τεχνική Εκπαίδευση, τα οποία έχουν δηλωθεί στο Υπουργείο και αναμένονται διορισμοί.

Όσον αφορά ενδεχόμενα πλεονάσματα, υπεράριθμους συναδέλφους και τη διαχείρισή τους ο προϊστάμενος είπε πως δεν υφίσταται ιδιαίτερο πρόβλημα· μίλησε μόνο για δυο γυμναστές και έναν φυσικό και κάποιους λίγους συναδέλφους με μειωμένο ωράριο λόγω του διορισμού μεγαλύτερου αριθμού αναπληρωτών από τον αναγκαίο. Αυτοί οι συνάδελφοι, όπως και κάποιοι με σοβαρά προβλήματα (π.χ. υγείας), που δεν μπορούν να μπουν σε τάξη, θα αξιοποιηθούν για τη λειτουργία θεσμών που η κεντρική εκπαιδευτική πολιτική έχει υποβαθμίσει ή καταργήσει (βιβλιοθήκες, ΓΡΑΣΕΠ, ενισχυτική διδασκαλία κ.λπ.) ή για τη γραμματειακή υποστήριξη μεγάλων σχολικών μονάδων, μέχρις ότου προκύψει κάποιο λειτουργικό κενό. Διέψευσε έτσι επίσημα ο προϊστάμενος τον ταμία της ΕΛΜΕ και πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λέσβου Α. Κουτσαντώνη, ο οποίος σε ρόλο «λαγού» της κυβέρνησης έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα στην τηλεόραση ότι υπάρχουν πολλά πλεονάσματα στη δευτεροβάθμια.

Δήλωσε επίσης ο προϊστάμενος ότι περίπτωση εργασιακής εφεδρείας στην εκπαίδευση δεν υφίσταται και πως δεν του έχει ζητηθεί λίστα. Βεβαίως η εξαίρεση αυτή των εκπαιδευτικών προβλέπεται και στο νέο πολυνομοσχέδιο, ας μην εκπλαγούμε όμως αν επανέρθει η απειλή της εφεδρείας σε επόμενη φάση. Αυτό όμως που δεν απέκλεισε ο προϊστάμενος είναι οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε άλλο νησί το Β. Αιγαίου εφόσον υπάρχουν σε αυτό «πραγματικές» ανάγκες, κάτι που θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή ώστε να το αντιμετωπίσουμε.

Όσον αφορά τις διαθέσεις των εκπαιδευτικών ο κ. Μανιάτης μάς διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που να δουλεύουν σε περισσότερα από τρία σχολεία (ούτως ή άλλως πολλά, για εμάς) ενώ για τα οδοιπορικά ο κ. Κοντάρας μάς ενημέρωσε ότι η καθυστέρηση εξόφλησης των περυσινών οφείλεται σε γραφειοκρατικά προβλήματα (γενικά με τις πρόσθετες αμοιβές) και ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στο νόμο, οπότε και φέτος οι εκπαιδευτικοί που διατίθενται σε περισσότερα σχολεία δικαιούνται αμοιβής. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι από πέρυσι, βάσει μιας νέα ερμηνείας του νόμου για τα οδοιπορικά (όπου εμπλέκεται και ο «Καλλικράτης»), το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πετσόκοψε τα περισσότερα από αυτά και περιόρισε τους δικαιούχους.

Μεταφορά μαθητών-κτηριακό

Ο προϊστάμενος παραδέχτηκε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον έλεγχο της μεταφοράς των μαθητών, εφόσον πλέον η ΔΔΕ δεν εμπλέκεται στην ανάθεση των δρομολογίων, η οποία αποτελεί αρμοδιότητα του νέου Δήμου Λέσβου. Με άλλα λόγια, η ΔΔΕ δεν ξέρει ποια δρομολόγια υπάρχουν στο νησί και πόσους μαθητές μεταφέρουν, έχει όμως προφανή ευθύνη για την ασφάλεια της μετακίνησης των μαθητών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα σχολικά κτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παλινωδίες σε σχέση με την καταλληλότητα του Γυμνασίου της Άντισσας, το οποίο οι μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου έκριναν ακατάλληλο και εκκενωτέο ενώ «επιφανής» πανεπιστημιακός μηχανικός, χωρίς θεσμικό όμως ρόλο, έκρινε πως μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Παραδόξως επικράτησε η εκτίμηση του μη θεσμικού! Ποιος λοιπόν παίρνει την- ουσιαστική και τυπική- ευθύνη να κρατήσει δωδεκάχρονα παιδιά σε ένα επικίνδυνο κτήριο και μάλιστα χωρίς να διαφαίνεται καμιά πρωτοβουλία έναρξης επιδιορθώσεων; Ο προϊστάμενος φάνηκε να έχει συναίσθηση των ευθυνών και του κινδύνου, όπως και μια ειλικρινή αγωνία· ωστόσο είναι σαφές ότι σε σχέση με την καταλληλότητα της πλειοψηφίας των σχολικών κτηρίων στο νησί υπάρχει μια ιδιότυπη κατάσταση «ομερτά», μια σιωπηρή ανοχή του προβλήματος από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μια ανοχή που είναι εντέλει ανοχή σε μια πολιτική που αδιαφορεί για τις βασικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Συγχωνεύσεις-καταργήσεις

Ο προϊστάμενος ενημέρωσε ότι και φέτος θα ζητηθούν προτάσεις για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και επανέλαβε την περυσινή θέση του ότι, ενώ θα έπρεπε να γίνουν ορισμένες συγχωνεύσεις, αυτές είναι προς το παρόν αδύνατες λόγω του κτηριακού. Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψει κάθε νέα προσπάθεια κλεισίματος σχολείων.

Βιβλία

Το 70% των βιβλίων είναι στη διάθεση των σχολείων, σύμφωνα με τον προϊστάμενο, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι ειδικά στα Λύκεια με διάφορους τρόπους έχουν αναπληρωθεί οι ελλείψεις και αυτά λειτουργούν κανονικά.

Νέο Λύκειο

Αναδείξαμε στον προϊστάμενο τα προβλήματα με την εφαρμογή του νέου αναλυτικού προγράμματος στην Α΄ Λυκείου. Το νέο αναλυτικό πρόγραμμα υπάρχει μόνο σε ΦΕΚ στο ίντερνετ: δεν υπάρχουν ούτε προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ούτε αναλυτικές οδηγίες στα σχολεία (νέα βιβλία καθηγητή), ούτε νέα βιβλία μαθητή που να αντιστοιχούν στη στοχοθεσία του προγράμματος (τα παλιά είναι εμφανώς ανεπαρκή), ούτε ακόμα-ακόμα και το αντίστοιχο ΦΕΚ της αξιολόγησης των μαθητών. Ο προϊστάμενος δήλωσε «αναρμόδιος» και παρέπεμψε στους σχολικούς συμβούλους· το έγγραφο ωστόσο που απέστειλε στα σχολεία ο υπεύθυνος σύμβουλος των φιλολόγων κ. Αναγνώστου έχει απλώς παραπομπές στο ΦΕΚ και δεν διαφωτίζει ιδιαίτερα. Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις με e-mail δε γίνονται…

Ειδικά θέματα εκπαιδευτικών

Ενισχύσαμε προφορικά την ένσταση συναδέλφου οικονομολόγου από το ΓΕΛ Πέτρας ενάντια στην παράτυπη διαδικασία ανάθεσης μαθημάτων στο σύλλογο που επέβαλλε ο Διευθυντής του σχολείου. Ο προϊστάμενος παραδέχτηκε την παρατυπία και μάς δήλωσε ότι έχει ήδη δώσει προφορικά εντολή να αποκατασταθεί άμεσα η προτεραιότητα του συγκεκριμένου συναδέλφου στην β΄ ανάθεση των μαθημάτων που διεκδικεί. Επιπροσθέτως, συζητήθηκε και η μακροσκελής επιχειρηματολογία της ένστασης του συναδέλφου, η οποία αναδεικνύει πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη Διεύθυνση του παραπάνω σχολείου. Το περιεχόμενο της ένστασης αυτής, σύμφωνα με τον προϊστάμενο, αξιώνει τη διενέργεια ΕΔΕ, η οποία- εκτιμούμε και εμείς- ότι θα μπορούσε να δώσει κάποια λύση εφόσον στοχεύσει στο πραγματικό πρόβλημα.

Μαθητικές καταλήψεις

Ζητήσαμε (τα τρία μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ, αφού η ΠΑΣΚ δεν τοποθετήθηκε για το θέμα και η ΔΑΚΕ απουσίαζε από τη συνάντηση) από τον προϊστάμενο να μην επιμείνει στην κλήση του εισαγγελέα για να σπάσει τις καταλήψεις των μαθητών. Στις επιφυλάξεις του για την ασφάλεια των μαθητών απαντήσαμε ότι αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί αν οι μαθητές έχουν έμπρακτα κοντά στον αγώνα τους τούς γονείς και τους καθηγητές τους. Εμείς δηλώσαμε σε κάθε περίπτωση ότι εφόσον παρέμβουν στις καταλήψεις εισαγγελείς – αστυνομία – «αγανακτισμένοι» γονείς θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε τους μαθητές μας.

1,70 €

Ρωτήσαμε τον προϊστάμενο αν έχει ευοδωθεί η προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να επιστραφεί στους εκπαιδευτικούς το ποσό που τους είχε παρακρατηθεί παράνομα τους τελευταίους εννέα μήνες για την έκδοση της μισθοδοσίας τους (1,70 € το μήνα). Ο κ. Κοντάρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε για την εξεύρεση χρημάτων και κατέγραψε τις αλλεπάλληλες αρνήσεις που έλαβε από όσους απευθύνθηκε, ιδιαίτερα δε από το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά μάλιστα από την αρνητική εισήγηση του περιφ. συμβούλου και «εκπαιδευτικού» Ε. Τζιμή. Εμείς- ως Αγωνιστική Παρέμβαση- θεωρούμε πως πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να διεκδικήσουμε το ποσό αυτό, το οποίο πρέπει να έχει φτάσει τα 15.000 €, ώστε να αξιοποιηθεί ως απεργιακό ταμείο στους αγώνες που τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίοι.

Κλείνοντας, η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για το νέο «μισθολόγιο-ντροπή» και την εργασιακή εφεδρεία απαιτεί άμεση απάντηση από τον κλάδο και από όλους τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ΔΣ να καλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, δεν υπάρχουν περιθώρια για ανάπαυση. Οι καιροί δεν περιμένουν! 

Σχολιάστε