Εργαζόμενοι στα φροντιστήρια: Το συνέδριο της ΟΙΕΛΕ να αποφασίσει απεργία στις 10 Φλεβάρη

Πρόταση για συμμετοχή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών στο 34ο συνέδριο της Ομοσπονδίας:

ΣΕΦΚ: ΤΟ 34ΣΥΝΈΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μέρα με τη μέρα χειροτερεύει η κατάσταση για τους εργαζομένους και τη νεολαία, για τις λαϊκές οικογένειες. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει ήδη πάρει τεράστιες διαστάσεις. Φουντώνει η ανεργία, χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται, η ακρίβεια εξανεμίζει μισθούς και συντάξεις.

Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, καταπατώνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, το«κοινωνικό κράτος» διαλύεται. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις επιταγές του ελληνικού κεφαλαίου και της Ε.Ε., σπεύδει να επιβάλλει στους εργαζομένους την«οικονομική χούντα» του Συμφώνου Σταθερότητας, των «αγορών» και των επενδυτικών«οίκων».

Ενώ κυβέρνηση και εργοδοσία προσπαθούν να φορτώσουν στις πλάτες μας τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται καθημερινά για αξιοπρεπή δουλειά και διαβίωση.

Αυτήν ακριβώς την περίοδο απαιτείται το συνδικαλιστικό κίνημα να δώσει τη μάχη όσο γίνεται πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά, πιο ενωτικά, με ξεκάθαρες θέσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Αντί γιʼ αυτό, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ διατυπώνει από κοινού με το ΣΕΒ «προτάσεις για κοινές λύσεις σωτηρίας από την κρίση», ματαιώνει την πορεία της πανεργατικής απεργίας της 10/12/2008, δεν τολμά ούτε τη συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς να οργανώσει. Το φετινό Δεκέμβρη, όχι μόνο δεν προχώρησε στην κήρυξη απεργίας ενάντια στον πιο αντιλαϊκό προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων, αλλά λειτούργησε καθαρά απεργοσπαστικά καλώντας τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν στις 17 Δεκέμβρη, στην απεργία που οργανώθηκε από αγωνιστικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Δυστυχώς, τον ίδιο δρόμο το δρόμο της ταξικής συνεργασίας, της ήττας και της υποταγής έχει διαλέξει και η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ.

 • Τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες προσπαθούν επίμονα να απαλλαγούν από τις «ενοχλητικές» Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης. Γι αυτό έχουν σύρει στα δικαστήρια αρκετές φορές τον ΣΕΦΚ και από το 2004 στήσανε εργοδοτικό σωματείο στα φροντιστήρια ΞΓ στο ν. Αττικής. Οι πρόσφατες εκλογές του εργοδοτικού σωματείου έγιναν σε κλίμα τρομοκρατίας και συναλλαγής, με τη συνδρομή μπράβων που απαγόρευαν την είσοδο στους μη αρεστούς στην εργοδοσία εργαζομένους. Το κίτρινο σωματείο υπογράφει κάθε χρόνο ΣΣΕ, που καταργεί τα εργατικά δικαιώματα της αντίστοιχης πανελλαδικής.

Φέτος για πρώτη φορά η εργοδοσία πέτυχε να κηρυχτεί η σύμβαση αυτή από το Υπουργείο Απασχόλησης υποχρεωτική για τον ν. Αττικής. Όμως, η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) στο 33ο συνέδριο αντί να συζητήσει πώς θα απαντηθούν αγωνιστικά οι προκλήσεις της εργοδοσίας προτίμησε να… διαγράψει το «Βύρωνα», το σωματείο των εργαζομένων στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών της Αττικής και να καταθέσει μηνύσεις εναντίον των συνδικαλιστών που αντέδρασαν στην επιχείρηση αποκλεισμού εκλεγμένων αντιπροσώπων. Με αυτό τον τρόπο υπονόμευσε συνολικά τη δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Προχώρησε μάλιστα στο στήσιμο «δικού της» σωματείου στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Στο τελευταίο (8/1/2010) πριν το 34ο Συνέδριο Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ η ίδια πλειοψηφία απέρριψε την αίτηση του «Βύρωνα» να επανενταχθεί στην Ομοσπονδία. Το αποκορύφωμα ήταν να υπογράψει (25/2/2009) το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ, στα κρυφά, χωρίς να ζητήσει την γνώμη των πρωτοβάθμιων σωματείων και χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ για τα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών με αύξηση 0% και για ΑΟΡΙΣΤΗ διάρκεια. Μια σύμβαση-αίσχος που αναγκάστηκε να καταγγείλει μετά τη θύελλα διαμαρτυριών που ξεσήκωσε η απαράδεκτη και ντροπιαστική για το εργατικό κίνημα ενέργειά της. Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, με τις ψήφους Ενότητας και ΔΑΚΕ, απέρριψε την πρόταση πρωτοβάθμιων σωματείων να συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο για να συζητήσει τα θέματα της διαπραγμάτευσης των Συλλιγικών Συμβάσεων, παραβιάζοντας κατάφωρα το καταστατικό της ΟΙΕΛΕ.

 • Την ίδια στιγμή που η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ επιλέγει τη στρατηγική «μηδέν αύξηση στους εργαζόμενους – ποινικές διώξεις στους συνδικαλιστές», αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά σε προνομιακό συνομιλητή του Υπουργείου Παιδείας, σπεύδοντας να δηλώσει συμμετοχή στο διάλογο-απάτη για την παιδεία, που εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθώντας να διασκεδάσει την οργή της εξεγερμένης νεολαίας του περασμένου Δεκέμβρη.

Όμως, τι διάλογος μπορεί να γίνει όταν οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται, όταν 60 χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία και άλλοι τόσοι μαθητές απορρίπτονται (με τη βάση του 10) από την ανώτατη εκπαίδευση; Όταν η δημόσια εκπαίδευση παραδίνεται στους ιδιώτες, όταν οι απεργοί εκπαιδευτικοί και οι εξεγερμένοι νέοι αντιμετωπίζονται με άγρια καταστολή; Το 80% των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση και πρόεδρός του ο κ. Μπαμπινιώτης, πρόεδρος της«Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας». Τι διάλογο για την παιδεία κάνει η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ με τον πρόεδρο της «Φιλεκπαιδευτικής», όταν στα σχολεία της (Αρσάκεια) στήνονται εργοδοτικά σωματεία, προπηλακίζονται συνδικαλιστές και εμποδίζεται η ενημέρωση των συναδέλφων; (Σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία μελών του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.) Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ δήλωσε παρών και στο νέο διάλογο για την Παιδεία της κ. Διαμαντοπούλου, όταν η υπουργός επιχείρησε να απαγορεύσει στους εκπροσώπους των «Παρεμβάσεων» και του ΠΑΜΕ να πάρουν το λόγο στη συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με την ηγεσία του υπουργείου.

Οι υπέρμαχοι του «διαλόγου», όχι μόνο δεν ψέλλισαν μια διαμαρτυρία γιʼ αυτή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά αλλά κατήγγειλαν τον εκπρόσωπο των Παρεμβάσεων, επειδή«τόλμησε» να θέσει μεταξύ άλλων στη συνάντηση το θέμα του νόμου που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

 • Στις 30/4/2009 δικαζόταν στο ΣτΕ η προσφυγή των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων για να κηρυχτεί αντισυνταγματικό το άρθρο 13 του ν.2986/2003, που θέτει όρια στις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Παρά την τεράστια επιτυχία που είχε η απεργία της 29/1/2009 για το ίδιο θέμα, όταν έκλεισαν τα ιδιωτικά σχολεία και έγινε μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ επέλεξε για τις 30/4 να μην κάνει απολύτως τίποτα. Πρότεινε μάλιστα στο ΔΣ της 25/2 «να απεργήσουν μόνο τα μέλη των ΔΣ των ΣΙΕΛ»! Αντίστοιχη ήταν η στάση της στις 8/10/2009, όταν στη νέα εκδίκαση της υπόθεσης ακύρωσε ειλημμένη απόφαση για απεργία, με πρόσχημα ότι«ορκίζεται η νέα κυβέρνηση και η κυκλοφορία στο κέντρο θα απαγορεύεται».Ομολογουμένως πολύ συνετός και αποτελεσματικός συνδικαλισμός!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μπροστά στο 34ο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ, η ηγεσία της δρομολογεί πολύ επικίνδυνες για το μέλλον της Ομοσπονδίας εξελίξεις:

 • Η εκ νέου απόρριψη της αίτησης του «Βύρωνα» να επανενταχθεί στην ΟΙΕΛΕ.
 • Η απόπειρα να αποκλειστούν από το συνέδριο αντιπρόσωποι εκλεγμένοι
 • από το ΣΙΕΛ Αχαΐας. Η απαράδεκτη προσπάθεια να επιλέγονται από την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ ποιοι θα αντιπροσωπεύουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, δεν πέρασε μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε.
 • Η έναρξη του συνεδρίου, για πρώτη φορά, Παρασκευή απόγευμα, εργάσιμη μέρα και ώρα για τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια. Οι διαμαρτυρίες του ΣΕΦΚ και άλλων μελών του ΔΣ γιʼ αυτή τη μεθόδευση που αποκλείει πολλούς αντιπροσώπους από την πρώτη μέρα του συνεδρίου απορρίφθηκαν, δείχνοντας την απόσταση που χωρίζει την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ από τους εργαζόμενους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
 • Η απόρριψη της πρότασης του ΣΕΦΚ να οριστεί στα πλαίσια του συνεδρίου χρόνος για τη συνάντηση των πρωτοβάθμιων σωματείων.
 • Το χειρότερο είναι ότι αυτή η πορεία ήττας και συμβιβασμού που έχει επιλέξει το μπλοκ εξουσίας της ΟΙΕΛΕ (Ενότητα-ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) επιχειρείται να θεσμοθετηθεί και στο καταστατικό της Ομοσπονδίας:
 • Στο προηγούμενο συνέδριο ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο καταστατικό σύμφωνα με τις οποίες αυξήθηκε το μέτρο αντιπροσώπευσης στο συνέδριο από 10 σε 20 ψηφίσαντες και ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου από κάθε δύο σε κάθε τρία χρόνια.
 • Σʼ αυτό το συνέδριο προτείνουν νέες καταστατικές αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες:

«2. Τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών εγγράφουν αμιγώς ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς :

α) της τυπικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ή β) της μη τυπικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ή γ) της μεταδευτεροβάθμιας (μεταλυκειακής) εκπαίδευσης. Σε κάθε νομό λειτουργεί μόνο ένα σωματείο-μέλος της ΟΙΕΛΕ από κάθε μία από τις κατηγορίες που αναφέρονται εδώ.»

Τι σημαίνει η προτεινόμενη από την «Ενότητα-ΠΑΣΚΕ»αλλαγή; Μήπως την, χωρίς προσχήματα πλέον, διαγραφή από την ΟΙΕΛΕ των«ενοχλητικών» σωματείων; Τόσο πολύ ενόχλησε η διαπραγμάτευση της πανελλαδικής σύμβασης για τα φροντιστήρια Μ.Ε. από τα πρωτοβάθμια σωματεία; Θα εφαρμοστεί και σε άλλα σωματεία η δοκιμασμένη στην περίπτωση του Βύρωνα συνταγή «διαγράφω το σωματείο που δεν ελέγχω και στήνω στο χώρο το δικό μου σωματείο-σφραγίδα»; Θεσμοθετούν το ανέφικτο της σύγκλησης του Γενικού Συμβουλίου και σκληραίνουν τον γραφειοκρατικό καθεστωτικό πυρήνα της απόλυτης εξουσίας της πλειοψηφίας του Δ.Σ : «Το Γενικό Συμβούλιο συνέρχεται μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ ή όταν ζητηθεί εγγράφως από το ½ συν ένα (1) των συλλόγων-μελών» (προωθούν την κατάργηση της διάταξης: «το Γενικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά κάθε εξάμηνο, έκτακτα δε και σε περίπτωση ανάγκης μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ ή όταν το ζητήσουμε με έγγραφο το 1/5 των Συλλόγων»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Απέναντι σʼαυτές τις μεθοδεύσεις πρέπει να ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυρίας. Να μην επιτρέψουμε την ολοκληρωτική μετατροπή της ΟΙΕΛΕ σε κλαμπ συμβιβασμένων και πειθήνιων γραφειοκρατών. Οι δύσκολοι για τους εργαζομένους καιροί απαιτούν αγωνιστική ετοιμότητα και ενότητα, κινητοποίηση όλων των εργαζομένων για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης, να μπουν μπροστά τα δικαιώματα και οι ανάγκες των εργαζόμενων-δημιουργών του πλούτου, να μην πληρώσουμε τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Τα πρωτοβάθμια σωματεία με γενικές συνελεύσεις και συντονισμό να πάρουν τους αγώνες στα χέρια τους ενάντια στον καθεστωτικό συνδικαλισμό.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΟΙΕΛΕ, στο χώρο του συνεδρίου το Σάββατο 16/1 το μεσημέρι στις 1.00, να συζητήσουμε για το συντονισμό της δράσης μας, για την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΟΙΕΛΕ μες στο συνέδριο να αντισταθούν στον καθεστωτικό συνδικαλισμό και να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη μαζί με τα πρωτοβάθμια συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος.

Ο αγώνας στα χέρια των πρωτοβάθμιων σωματείων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: